Правен анализ ще проучи възможността дали в София може да се въведе

...
Правен анализ ще проучи възможността дали в София може да се въведе
Коментари Харесай

Правен анализ ще проучи възможността дали в София може да се въведе зона с такса „задръстване“

Правен разбор ще изследва опцията дали в София може да се вкара зона с такса " запушване ". За задачата общината е пуснала социална поръчка, а срещу 70 хиляди лева компанията победител ще би трябвало да предложи и нормативни промени, съобщава 

Фирмата победител ще би трябвало да дефинира " такса запушване " и " зона за таксуване на тапите ". 

От публичната поръчка става още ясно, че таксата ще се дължи в случай че влезем в избрани зони с автомобила си или преминем през избрани улици и булеварди. Ще се обмисля дали таксата да е дължима от всички водачи, или единствено от някои – съгласно равнището на замърсяване на транспортното средство. А задачата е това да бъде възможна нова мярка против мръсния въздух в столицата.

Ще би трябвало да се проучат съществени булеварди и улици на територията на София. Столична община желае съответни оферти за събирането на такса " запушване " и метода на заплащане за другите категории моторни транспортни средства. Контролът ще би трябвало да се реализира с автоматизирани механически средства или системи. 

Ясно би трябвало да са разказани и методите за налагане на глобите, като един от тях е санкциите да се постановат с електронен фиш. Освен това се желаят и оферти за правна наредба по отношение на способите за връчване и обжалването на санкции и наказания.

Такса " запушване " в София се предлага от време на време, когато се приказва за проблемите на града със замърсяването. Досега обаче тя е била по-скоро концепция, подхвърляна в полемиките по тематиката. Подобно заплащане има в Лондон. Там таксата е 15 паунда дневно за влизане с кола в избрана зона на града и в избрани часове – от 7 до 18 часа в делничните дни и от 12 до 18 часа в почивните, написа Mediapool.

От много време локалната власт в столицата се пробва да вкара т. нар. зони за ниски емисии в града. Идеята е улиците в центъра на града да са неразрешени за колите, които най-вече замърсяват. Забраната за потреблението им ще важи през зимата, когато казусът с мръсния въздух е максимален. Тя няма да се ползва за хора, които живеят в т. нар.  " нискоемисионни зони ". Приемането на рестриктивните мерки, които трябваше да работят от декември тази година, се отсрочи към този момент един път, защото ГЕРБ не съумя да събере задоволително поддръжка от останалите групи в Столичния общински съвет. Сега се чака отчетът да се разисква и гласоподава още веднъж, а поддръжка за него били изразили от " Демократична България ".
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР